Slipar du dina skidor? Expertens råd kan ge superglid!

Skidor med olika slipar
Att slipa sina skidor är inte bara för eliten. Men varför slipar man sina skidor? Och när, varför och hur bör man slipa? Hur många slipar finns det?
Att slipa sina skidor är inte bara för eliten. Men varför slipar man sina skidor? Och när, varför och hur bör man slipa? Hur många slipar finns det?

Många tror att slip från en slipverkstad är något bara elitlöpare och turboturlöpare använder sig av. Men en ny slip kan bidra till att höja upplevelsen och skidglädjen generellt, och ge nytt liv till skidsulor som har fått hack, repor och skador.

Langrenn.com tog ett snack med Trond Fjerdingby på slipverkstaden hos Oslo Sportslager för att få en introduktion i slipens mystiska värld. Slipverkstaden hos Oslo Sportslager är en av Norges mest ansedda, och slipar skidor för löpare över hela landet.

Vad är en slip?

Kort sammanfattat handlar slip om att skära ett mönster, eller en struktur, i belaget på skidan med hjälp av en slipsten. Alla skidor som kommer från skidtillverkaren har en universell slip. Men många väljer att slipa sina skidor hos en slipverkstad för att anpassa skidans egenskaper ännu mer.

Slip, både fabriksslip och specialslip från en slipverkstad, skiljer sig från manuell rillning. Manuell rillning är strukturer som man präglat in i skidans belag med ett handhållet verktyg, ovanpå slipen på skidan.

– Det viktigaste när vi utvecklar nya slipningar är att hitta strukturer som inte är för snäva i förhållande till snötyper och temperaturer, men flexibla nog att fungera för de som bara har ett par skidor som de använder till allt, säger Fjerdingby och fortsätter:

– Det är också många som kombinerar strukturerna med manuell rill, och då är det viktigt att slipen inte gör skidan sämre om man använder den i kombination med rill.

Se fakta om slip och strukturer längst ner i artikeln

Läs även: Teknikeksperten varnar: –För varje centimeter fel stavlängd tappar man tid

Fabriksslip vs specialslip

Vad är fel med den slipning som kommer på skidorna från fabriken?
– Det är inget fel med dem, och alla skidtillverkare gör det seriöst, men standard fabriksslip är massproduktion med maskin. Där skickas skidorna gärna genom tre stenar i stora partier, och det kan vara stora skillnader på skidorna inom samma parti. Med en butiksslip från en bra slipverkstad får du en slip som är anpassad till dina behov och de förhållanden som dina skidor ska användas i. Fjerdingby tillägger att en slipverkstad också lägger ner mycket arbete med skidorna innan själva slipningen.

– Först planslipar vi skidan för att få belaget helt jämn och slät, så att vi har en yta som är så bra som möjligt för att sätta den nya strukturen i. Det betyder att vi kör skidan upp till 12-15 gånger genom slipmaskinen innan vi anser att slipen är helt klar, säger han.

Vem bör överväga specialslip?
– Vi erbjuder slipning till alla som köper sina skidor hos oss. Vi menar att en bra slipning kommer att framhäva skidans egenskaper mer än den fabriksslipning som skidan kommer med.

Varför slipa skidorna?

Nya skidor slipas först och främst för att höja skidornas generella egenskaper och förbättra glidet, och/eller för att anpassa skidans egenskaper till specifika användningsområden.

– Slipning handlar om att få skidbelaget att glida så bra som möjligt över underlaget, säger Fjerdingby och förklarar vidare:

– En slipning som är anpassad för kallt före kommer att ge bättre glid i kall och trög snö, och en slipning som är anpassad för varma, våta förhållanden kommer att minska suget mellan skidan och spåret.

Men det finns fler anledningar att slipa skidorna.

Man kan slipa skidorna för att reparera skador och repor i belaget, till exempel om man har åkt i dåliga snöförhållanden där det finns mycket grus och smuts i spåret, eller efter lång tids användning. Genom att slipa upp skidan får man fram ett fräscht belag, mindre repor försvinner och större repor blir mindre framträdande. Det kommer att förbättra glidet.

– Vi rekommenderar inte specialslipningar för barnskidor, men barn använder skidorna mycket och hårt, och då blir det ofta en del repor och skador i skidan. Då kan en ny slipning bidra till att ge dem bättre glid och mer skidglädje, säger Fjerdingby.

Vidare kan upprepad värmebehandling av belaget med glidvalla och användning av toppingar som lagts med vallajärn skada skidans belag

Då kan en slipning bidra till att få fram en ny, fräsch yta. Det gör att belaget tar till sig glid och toppingar bättre, och man får mer effekt av de produkter man lägger under skidorna.

– Mycket värme påverkar belaget, särskilt om man till exempel har bränt in pulver vid hög värme. Då blir belaget hårt och tar inte till sig glid och topping lika bra, säger Fjerdingby.

Inte bara för eliten

Fjerdingby påpekar att det att investera i en slipning inte enbart är förbehållet eliten och tävlingslöpare.

En bra, flexibel slipning gör att skidan fungerar så optimalt som möjligt i ett bredast möjliga spektrum av temperaturer och förehållanden, förklarar Fjerdingby.

En specialslipning kan förbättra skidans egenskaper under vissa förhållanden. Sådana slipningar använder ofta skidlöpare som har flera skidpar i samma stil, och därmed vill anpassa de olika paren till specifika förhållanden.

– På Oslo Sportslager har vi två slipkartor. Den ena är väldigt enkel med fyra flexibla slipningar för klassiskt och fyra för skate. Den andra är mer nyanserad och innehåller slipningar som är inriktade på specifika och smalare förhållanden, säger Fjerdingby och fortsätter:

– Om man kan säga att det kommit något bra ut av pandemin, så fick vi testa väldigt mycket i vintras när butiken var stängd under långa perioder. De erfarenheterna har gjort att vi har kommit fram till bra lösningar som vi lanserade i höst, säger han.

Färgkodad slipmeny

Bland de ändringar som Oslo Sportslager gjorde inför den här säsongen är att ge alla slipningarna nya namn baserade på färgkoder indelade efter temperatur- och förhållanden.

– Vi har förenklat vår slipmeny så att alla våra strukturer nu har en färgkod: Röd, vit, blå eller grön, där röd är varmast och grön är kallast. Strukturerna i de olika färgkoderna har olika egenskaper, säger han.

Röd slip är grövre strukturer utvecklade för varma, våta förhållanden från många plusgrader och ner mot noll. Det viktigaste med dessa slipningar är att dränera vattnet från skidans belag, så att man minskar suget.

Vit slip fungerar under förhållanden på båda sidor om noll grader, och på de flesta snötyper i det här temperaturskiktet. Dessa slipningar är finare än de röda, men även dessa är utvecklade för att dränera vatten från skidans belag och minska suget.

Blå och grön slip är finare strukturer anpassade för minusgrader. De blå går från noll och ner till 10-12 minusgrader, de gröna från 7-8 minusgrader och kallare. Huvudfunktionen för dessa slipningar är att skapa luft och friktion mellan skidans belag och snön, så att skidan glider lättare när det är trögt före.

Vilka typer av slipar bör man ha?


– Det beror på var och hur man ska använda skidorna. Om man bara har ett par skidor bör slipningen vara så universell som möjligt. Sedan kan man anpassa ytterligare med manuell rillning. Om man har en större skidpark med skidor som är konstruerade för olika snöförhållanden, då kan man också spetsa strukturerna på de olika skidparen mer.

Hur ofta bör man slipa skidorna?
– Det beror på hur mycket man använder skidorna, men även hur. Men slipa gärna nya skidor, och slipa dem åtminstone efter ett år. Om du tittar på skidorna på landslagen, så är det inte många tävlingar som åkarna genomför på ett par innan dom slipar om dem igen.

Är det skillnad på slipningarna från de olika butikerna/slipverkstäderna?

– Att slipa skidor är ett hantverk. Det är mycket mer än bara att ställa in slipmaskinen och köra skidan igenom. Lokala slipverkstäder har ofta mycket kunskap om förhållandena där de testar. Det är viktigt. Vi testar extremt mycket på väldigt många ställen och i olika förhållanden, utvecklar nya slipningar och optimerar slipningarna hela tiden.

Är det skillnad på slipning för klassiska skidor och skateskidor som är avsedda för samma temperatur- och snöförhållanden?
– Ja. Helt generellt kommer en struktur till en klassisk skida att vara lite grövre än en struktur till en skateskida för samma förhållanden. Så för typiska norska vinterförhållanden rekommenderar vi ofta en standard blå struktur till klassiskt och en finare blå struktur till skejtning, säger han och förklarar att själva mönstret i strukturen också är lite annorlunda för de två stilarna:

– Till klassiskt använder man ofta linjära strukturer, medan man gärna har olika former av krysstrukturer till skejtning. Det beror på att man skjuter skidorna på ett annat sätt i skejtning än i klassiskt. Vi har också slipningar där vi präglar linjära och korsande strukturer ovanpå varandra.

FAKTA: SLIPNING, STRUKTUR OCH RILLNING

Slipning och struktur är mönster i skidans belag som ska skapa bättre glid under olika förhållanden.

Man använder orden slipning och struktur ofta synonymt och kan referera till både maskinslipning och manuell struktur, men det finns väsentliga skillnader mellan de två.

Slipning är ett mönster i skidbelaget som appliceras på skidan med en slipmaskin och utförs av en slipverkstad. Slipmaskinen slipar in en struktur, alltså ett mönster, i belaget som ska ge bättre glid på olika underlags- och snötyper. Medan det tidigare bara fanns några få slipmaskiner i hela landet, har nu många sportbutiker sina egna slipmaskiner och erbjuder slipning.

Manuell struktur, eller rillning, även kallad handstruktur, görs med ett handverktyg som präglar eller skär ett mönster i belaget. Detta görs normalt efter att glidning och prepping har gjorts. Präglad manuell struktur/rillning försvinner vanligtvis efter nästa glidning, medan skuren manuell struktur/rillning kan vara längre.

UPPDATERAD 11 februari 2025: En tidigare version av den här artikeln publicerades 2023.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Talangen med fullträff i Otepää

    Idag kördes den sista individuella tävlingen i IBU-cupen för den här säsongen. Sprint stod på schemat och då slog 20-åriga talangen till med ett topplopp.
    av Maja Eriksson
    14.03.2025
  • Förkylningssymptomen slår till igen – Reser hem från Oslo

    av Pressmeddelande
    14.03.2025
  • ”Är idiotiskt” – Förbannad på FIS

    av Ingeborg Scheve
    14.03.2025
  • Fantastiskt, Jakov Fak

    av Max Östlund
    13.03.2025
  • Hanna Öberg är i form alltså! – Tvåa i Pokljuka

    av Max Östlund
    13.03.2025