Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hinner Emil Jönsson repa sig från sin muskelbristning till VM-sprinten på torsdag?  FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Hinner Emil Jönsson repa sig från sin muskelbristning till VM-sprinten på torsdag? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jönsson i rörelse, men klockan går…

Läget för sprintstjärnan Emil Jönsson ljusnar något. Men en VM-start i Falun är fortfarande högst oviss.
– Tydliga förbättringar noteras i Emils funktion, men han har en bristning i höger ljumske och det är en bekymmersam prognos, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Den individuella VM-sprinten avgörs på torsdag i Falun. Medan konkurrenterna är på plats och testar banan så går Emil Jönsson en kamp mot tiden hemma i Östersund där delar av landslagets medicinska team jobbar för högvarv med Emil.

– Under söndagen genomgick Emil två undersökningar. Dels en magnetkameraundersökning och dels en ultraljudsundersökning. Skadan är lokaliserad. Det rör sig om en bristning i höger ljumske, vilket i sig är en allvarlig diagnos.

– Men loppet är inte kört för Emil. Det råder inga som helst tvivel om att rehabiliteringen gör honom gott och att han på ett par dygn tydligt förbättrat sin rörelsefunktion. Emil kunde under måndagen till exempel utföra viss fysisk aktivitet såsom att trampa testcykel, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Landslagsläkaren vill för dagen inte spekulera i hur stor chans det är för Emil att komma till start på torsdag eller under resterande VM:

– Nej, det är en rejäl motbacke. Även om utvecklingen går positivt framåt så vet vi inte om Emil hinner komma i tävlingsdugligt skick här i Falun. Klart är i alla fall att Emil gör sitt yttersta för att hantera skadan. Han underkastar sig all behandling och är positiv i sinnet. Han vägrar ge upp och går för VM så länge det finns en gnutta hopp, avslutar Per ”Pliggen” Andersson.

Om inte Emil kan åka VM-sprinten på torsdag går reserven Carl Quicklund in som ersättare.

 

Siste nyheter

Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...