Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak i mål som vinnare på 55-kilometersloppet i Hitra. Var det starten på ett paradigmskifte? Det tror Erik Wickström. FOTO: Martin Riseth/Toppidrettsveka.

Max Novak i mål som vinnare på 55-kilometersloppet i Hitra. Var det starten på ett paradigmskifte? Det tror Erik Wickström. FOTO: Martin Riseth/Toppidrettsveka.

Krönika: Starten på ett paradigmskifte

Att två långloppsåkare, Astrid Öyre Slind och Max Novak, vann 55-kilometersloppet i Hitra i torsdags var ingen skräll.
Men det var starten på en ny era.

I helgen avgjordes Toppidrettsveka i Norge med en rad rullskidlopp på olika distanser. I likhet med andra stora sommararrangemang som Alliansloppet och Blinkfestivalen kunde vi se Visma Ski Classics-åkare stå sida vid sida med världscupåkare på startlinjen.

Precis som på vintern händer det i rullskidloppen att världscupåkarna slår långloppsåkarna på de längre distanserna och vice versa.

Att det skulle bli en Visma Ski Classics-åkare som vann både i dam- och herrklassen i långloppet på 55 kilometer som öppnade Toppidrettsveka var i sig ingen sensation. Men symbolvärdet är stort. Kanske var det exakt då Astrid Öyre Slind och Max Novak hade skurit mållinjen före Johannes Hösflot Klæbo och de andra landslagsåkarna som den nya eran började?

Gradvis kvalitetshöjning
Traditionell skidåkning har i viss mån alltid varit ”mer värt” i Sverige, som tack vare Vasaloppet ändå får ses som en långloppsfrämjande nation.

Förr var det en stor andel halvpensionerade elitåkare som prövade vingarna i långloppen. Sakta men säkert har nivån och prestigen höjts i Visma Ski Classics och idag är det troligtvis ytterst få i världscupen har en chans att hänga med när Lina Korsgren höjer farten i klungan eller när Emil Persson drar upp spurten. Naturligtvis finns det undantag, som exempelvis när Ebba Andersson vann Vålådalsrennet i mars.

Okända bland allmänheten
Även om det råder en viss acceptans i skidsverige kring att långloppsåkarna är lika ”bra” som landslagsåkarna är Visma Ski Classics-åkarna inga stjärnor bland allmänheten.

Gå ut på stan och fråga hur många som känner till Lina Korsgren, Britta Johansson Norgren, Ida Dahl, Emil Persson, Oskar Kardin och Max Novak jämfört med Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Linn Svahn, Calle Halfvarsson och Oskar Svensson.

Med all respekt till La Diagonela-segraren Oskar Kardin, som slutade trea i den totala cupen, så tror jag få bland kunderna på ICA i Kristianstad har hört talas om honom.

TV gör stor skillnad
Förklaringen ligger inte enbart i att traditionell skidåkning finns med på OS- och VM-programmen (att inte långlopp finns med där är en egen krönika). Exponeringen på statlig TV är troligtvis en ännu större faktor. Vinterstudion har varit en dundersuccé.

I vinter tror jag pendeln kommer att svänga. Världscupen försvinner från ”gratiskanalerna” ut till betalkanalerna både i Sverige och Norge, samtidigt som Visma Ski Classics börjar sändas i SVT och fortsätter att sändas i NRK. Det är bäddat för att skapa riktiga stjärnor i långloppscirkusen.

Björgen och Northug in i långloppen
Ett ytterligare argument för att vi kommer att uppleva ett paradigmskifte där allmänhetens intresse flyttas över mot långloppen syns i resultatlistan bakom Öyre Slind och Novak.

På tredje plats i det nämnda långloppet i Toppidrettsveka ser vi Marit Björgen, en av världens genom tiderna bästa vintersportare, som nu på allvar kliver in i långloppscirkusen. Vi får scrolla lite längre ner för att hitta den riktiga världsstjärnan på herrsidan, men räkna med att Petter Northug kommer att dra rejält med uppmärksamhet nu när han äntrar Visma Ski Classics.

Landslaget kommer alltid att vara folkkära och mästerskapsmedaljer kommer alltid att vara prestigefyllda, men nu kommer en tid då allmänhetens intresse riktas mer mot långa skidlopp. Startskottet gick i helgen.

Senaste nyheterna