Tre svenska musketörer bakom Ole Einar Björndalens VM-skidor
Tre svenska musketörer är en del av hemligheten bakom Ole Einar Björndalens framgångar. Per Wiik, Håkan Nordbäck och Nisse Hult ser till att skidskyttefantomen får skräddarsydda skidor, testade i minsta detalj.
De kallar sig för the Good, the Bad and the Ugly, namn hämtade från westernfilmen med Clint Eastwood i huvudrollen från 1966.
Nu står Den Gode, Den Onde och Den Fule inför ett av vinterns största examensprov – VM i skidskytte i Östersund.
Den närmaste veckan hoppas svensktrion få lön för mödan. Tusentals timmars utvecklingsarbete i fortet på i Madhus skidfabrik i Biri utanför Lillehammer är gjort, hundratals tester i mellan-Europa, på Sjusjön och i Beitostölen är historia. Nu gäller det!
– Vi vet att vi har konkurrenskraftiga skidor. Men i den här branschen är det dom små detaljerna som avgör vem som har det bästa glidet. Rätt material i skidan, rätt spann, rätt belag, rätt slipning, rätt struktur, rätt valla och en åkare i form…
Racingchefen Per Wiik från Hudiksvall, berättar inlevelsefullt om arbetet med att plocka fram det bästa i den högteknologiska skidfabriken.
– Det sker genom 101 års tradition att producera skidor på Biri, det sker genom forskares och ingenjörers slutsatser av skidans alla beståndsdelar. Och det sker inte minst genom ett nära samarbete med Ole Einar Björndalen.
Den norske supermannen är enligt Wiik ett föredöme på alla områden.
– Ole Einar lämnar inget åt slumpen. Han är mycket engagerad och angelägen om att få fram de bästa skidorna. Inför varje säsong testar Ole Einar ett hundratal par skidor tillsammans med oss. Han ger oss klara besked exakt hur han vill ha det. Utifrån Ole Einars önskemål tar vi fram helt unika och specialanpassade skidor åt honom.
Hur många skidor har Ole Einar i sin skidpark?
– 12 par, vare sig mer eller mindre. Utifrån de kontinuerliga tester som görs byter han ut par i parken. Endast det bästa är gott nog. Av de 12 paren är det 5-6 par som brukas regelbundet. Naturligtvis har han några favoritpar.
Per Wiik beskriver arbetet med Björndalen som enormt tillfredställande.
– Han driver hela tiden utvecklingen framåt. Vi får tips och råd som gör att vi blir ännu mer konkurrenskraftig på marknaden. Ole Einar testar skidor enligt vissa scheman, både i uppförs- och utförsbackar. Han tar tid, mäter sin egen puls, registrerar känslan, klockar hastigheten på en bestämd sträcka. Han är otrolig! I Beitostölen i våras höll han igång flera dagar med vår testpilot Håkan Nordbäck.
Håkan, tidigare svensk landslagsåkare, följer Ole Einar Björndalen med respekt och glädje:
– Han vet vad han pratar om, jag har med ett proffs att göra. Det ger även mig kompetensutveckling.
I Madhusfabriken produceras varje år cirka 120 000 racingpar skidor om året. Inget par innehåller trä.
– Vi var den första skidfabriken som började jobba med skidor helt utan trä. Och vi är ensamma om att ha Ole Einar Björndalen, en idrottsman utöver det vanliga, avslutar Per Wiik från VM-staden Östersund där han står i vallaboden och övervakar mästarens skidpark.
Avslutningsvis. Hur var det nu med Den Onde, Den Gode och Den Fule. Vem är vem?
– Den onde är jag, skrattar Wiik.
– Den fule är väl jag, skrattar Nordbäck.
– Och den gode är väl jag, ler Nisse Hult från Finnskoga i Värmland som är försäljningschef på Madshus och den som håller i trådarna på kontoret.