Skidval till långlopp: ”Detta är den bästa skidan för nästan alla”
Skinskidor, stakskidor eller traditionella klassiska skidor? Vad som är rätt skidor för Vasaloppet och andra långlopp, beror på vilken typ av skidåkare du är, och alla skidorna har sina fördelar. Men vem bör välja vilken typ av skida?
Vasaloppsgurun Erik Wickström vet mer än de flesta om hur man väljer rätt skida till Vasaloppet, olika typer av skidor och vilken typ av skida som passar vilken åkare.
Erik Wickström har skrivit flera böcker om längdskidåkning och träning, utrustning, håller föredrag och står bakom podcasten ”Lagom Kondition”, som är inriktad mot nybörjare och motionärer. Nu erbjuder han också träningsvägledning till åkare på alla nivåer, genom sitt företag Wickström Coaching.
Läs också: Här hittar du årets nyheter bland pjäxor
Hur man väljer rätt skida
Vilken skida som är rätt för Vasaloppet beror mycket på vilken typ av åkare du är, och Wickström framhåller att alla har sina fördelar.
Här beskriver han de tre olika typerna av skidor som används i långlopp.
Skinskidor
Wickström började köra på skinskidor 2011 och menar att det är fullt möjligt att åka fort på dagens generation.
– Det har hänt mycket de senaste 10-15 åren. De glider i huvudsak lika bra som andra tävlingsskidor och de ger ofta säkert fäste. Jag hävdar faktiskt att skinskidor är det bästa alternativet för kanske 80-90% av de som ska köra Vasaloppet, säger han.
Wickström slutade 11:a i elitklassen på skinskidor under Holmenkollsmarschen 2019. Efter vad Langrenn.com vet, är han den enda som seedat sig till elitledet i Vasaloppet på skinskidor.
Wickström poängterar samtidigt att skinskidor har några begränsningar.
– När jag körde Holmenkollsmarschen på skinskidor hade jag lika bra glid som alla andra nedför. Men skinskidorna är inte lika snabba när du byter spår och när du går upp på tå för att sätta i ett nytt stavtag. Där är stakskidorna överlägsna, för det är just det stakskidorna är utvecklade för, fortsätter han.
Läs också: Här är nya skidorna för klassisk -och stakåkning
Texten fortsätter nedanför.

Stakskidor
Stakskidor är segmentet inom längdskidsporten som växer mest. Det finns det goda grunder till menar Wickström.
För det första har båda spåren och skidorna blivit bättre, men folk tränar också annorlunda.
– Det är många motionärer som åker mycket rullskidor hela sommaren och hösten, och då är det mycket stakning. Många har också börjat att träna på stakmaskin. Det är helt annorlunda nu mot för ett par decennier sedan, säger han.
Jörgen Aukland var den första att vinna Vasaloppet på blanka skidor 2013 och Laila Kveli 2014. Då körde de på traditionella klassiska skidor. Men efter detta började skidtillverkarna att jobba målmedvetet med att utveckla klassiska skidor specifikt för stakning. Idag erbjuder nästan alla de stora skidtillverkarna rena stakskidor, eller så kallade DP-skidor.
Läs också: Det stora skidtestet 2023
Fördelen med stakskidor är att de är utvecklade för att vara snabba för att just staka på.
– De är ganska lik en vanlig klassisk skida i konstruktionen men de har ett hårdare slutspann. Alltså att de känns ganska mjuka, men att det är tungt att klämma in det sista. Det ger en härlig fartkänsla, säger Wickström och fortsätter:
– Jag tycker att man märker störst skillnad mellan traditionella klassiska skidor och stakskidor när du stakar med hög intensitet, och allra mest i uppförsbackar. Då upplevs stakskidorna snabbare än klassiska skidor. Den känslan förstärks av att stakskidorna oftast är kortare. Det ger en egen fartkänsla.
Texten forsätter nedanför.

Stakskidor och skejtskidor är inte samma sak
Wickström poängterar att stakskidor inte får förväxlas med skejtskidor, även om båda är utvecklade för att användas utan fästvalla.
– Skejtskidor kan fungera i vissa sammanhang, men de är helt annorlunda konstruerade än stakskidor, och de allra flesta kommer uppleva att skejtskidorna är styvare. De kan fungera bra i starten men senare i loppet tenderar de att bli tunga att åka på, förklarar Wickström, som tidigare kört långlopp med skejtskidor.
Det är för övrigt inte säkert att man behöver köpa nya stakskidor, även fast du bestämt dig för att staka.
– Lite beroende på spannet, så kan en traditionell klassisk skida också fungera som stakskida. Så är du en motionär som är nyfiken på att testa stakning, då skulle jag rekommendera dig att prova dig fram med de skidor du har. Om du tycker de fungerar OK till stakning, så behöver du inte köpa stakskidor, säger han.
Läs också: Här är nya skidorna för skejt
Texten fortsätter nedanför

Traditionella klassiska skidor
Även om allt fler stakar Vasaloppet och andra långlopp, eller väljer skinskidor om de vill köra med fäste, är Wickström tydlig med att traditionella vallningsbara klassiska skidor fortsatt har en plats.
– De är fortfarande lite snabbare än skinskidor. Så de som kör världscup och traditionell längdskidåkning på elitnivå har absolut användning för klassiska skidor. Men för en liten grupp av de som kör Vasaloppet och långlopp, är det också det bästa valet: För de som är upptagna av tider och gillar diagonalåkning, eller inte orkar staka hela vägen, då är det traditionella klassiska skidor som gäller, säger Wickström.
En betydande nackdel med klassiska skidor är vallning. Det gäller speciellt när det är varierande förhållanden mellan start och mål.
– I Vasaloppet kan det ofta vara minus tio grader på start och flera plusgrader när du går i mål. Då är det utmanade att träffa med vallning som fungerar hela loppet. Man är i alla fall beroende av att ha bra koll på vallning, eller ha tillgång till ett vallateam, säger han.
Texten fortsätter nedanför.

Så uppsummerat: Vilken typ av skida passar vilken typ av åkare?
– De allra flesta ska välja skinskidor. Men glöm inte att välja en bindning som du kan flytta utan att behöva ta av dig skidorna. Flytta bindningen framåt från nollpunkten för att få bättre fäste och bakåt för att få bättre glid. Jag påstår att kommer bli rätt för huvuddelen av de som ska köra Vasaloppet. Dom glider i höjd med stakskidor och klassiska skidor, och du slipper tänka på fästvallan. De som är upptaga med tider och tror de kör fortare genom att staka Vasaloppet, och de som har som mål att staka Vasaloppet, bör välja stakskidor, säger Wickström till Langrenn.com och tillägger:
– Och så är det en väldigt liten del åkare som bör välja klassiska skidor. Det är de som tycker tiden är viktig, men som inte vill eller orkar staka hela Vasaloppet.
Uppdaterat 25 februari 2025: En version av denna artikeln publicerades under 2024.
Läs också: Skidor för långlopp