Det stora skidtestet 2023 – Stakskidor
Årets stora skidtest är äntligen här! Langd.se har testat skinskidor, stakskidor och stavar så att du kan få en guide till vad som passar dig bäst. I den här artikeln får du den information du behöver för att välja den stakskidan som passar dig bäst.
Här hittar du den perfekta stakskidan:
Detta är den tredje och sista delen av Det stora skidtestet 2023. Den här gången har Langd.se testat stakskidor. Priserna varierar en del, men användningsområdet är detsamma, nämligen långlopp. Tillsammans med en testperson har Langd.se testat fem par stakskidor. Dessa stakskidor är avsedda både för träning och tävling, med längre distanser och stakning som huvudfokus.

Skidorna testades i Torsby Skidtunnel, I samband med Svenskt Sportforums Sportakademidagar. I tunneln är det vindstilla och vid testtillfället var temperaturen noll grader. Snön var torr och lös
Sanna Forsman är 24 år gammal och har tidigare varit aktiv inom längdskidåkning för Öje IF. Forsman är 165 cm lång och väger 52 kg. Detta är viktigt att veta eftersom skidorna kan fungera något olika beroende på personen som använder dem. Forsman använde samma pjäxor och stavar för alla skidparen så att alla skulle ha en liknande utgångspunkt.

Varje skidpar testades i ungefär tio minuter vardera. Bedömningarna är därför baserade på det första intrycket.
En stakskida är en skida med lågt spann och är nästan platt. Detta beror på att man inte ska få någon ”stötdämpning” i skidan och därmed förlora kraften i stakningen.
Del 1: Det stora skidtestet 2023 – skinskidor
Del 2: Det stora skidtestet 2023 – stavar

Langd.se har gett varje produkt en bedömning baserad på en helhetsbedömning samt tre olika kriterier. De tre kriterierna är stabilitet, glid och manövrering.
När du använder stakskidor är det viktigt med god stabilitet så att du enkelt kan staka och ha fokus på det. Glidet är också viktigt eftersom du inte vill ha någon bromseffekt i skidan, som du får på ”vanliga” klassiska skidor. Det sista kriteriet är manövrering. Det handlar om hur skidan fungerar vid byte av spår och hur den presterar utanför spåret. Till sist har en bedömning satts, från 1 till 6, baserad på första intrycket, en helhetsbedömning och de tre kriterierna.
ATOMIC – REDSTER DP SHIFT RC
Redster DP Shift RC är Atomics stakskida. Leverantören lovar bra acceleration i skidan och säger att denna stakskida har de bästa egenskaperna för långloppsåkaren. Nomex-kärnan gör skidan både lätt och stabil. Skidan finns i en enda längd och är optimal när temperaturen är mellan -15 och -2 grader.
Pris: Ca. 6 995 kr inklusive bindning
Material: Nomex-kärna

Detta är en helt okej stakskida. Skidan fungerar bra i spåret och gör sitt jobb där, den är något svårare att hantera utanför spåret. Bindningen på skidan är justerbar, vilket är positivt eftersom du kan anpassa skidan efter förhållandena. Under testen påpekade Forsman att skidan var något styv vid spårbyte. Detta är troligen en bra stakskida att börja med om du vill prova stakning över längre distanser.
Stabilitet: 3
Glid: 4
Manövrering: 3
Helhetsbedömning: 3

ROSSIGNOL – DP PREMIUM X-IUM
Stakskidan Double Pole Premium X-ium är en av Rossignols toppskidor. De lovar en skida med otroligt bra acceleration och stabil ram. Skidan är utformad för långlopp och träningspass, perfekt för de som till exempel tränar inför Vasaloppet.
Pris: Ca. 7 000 kr utan bindning
Material: Nomex-kärna

Denna stakskida är flexibel att manövrera och uppför sig lika bra i spåret som utanför. Med det sagt var stabiliteten inte riktigt på topp, den hade kunnat förbättrats. Ett annat förbättringsområde är att den här skidan känns tyngre ”på benen” än de andra skidor som langd.se testat.
Stabilitet: 4
Glid: 4
Manövrering: 4
Helhetsbedömning: 4
FISCHER – SPEEDMAX 3D DP SPRINT
Fischers stakskida, Speedmax 3D Double Poling Sprint, stakskida har luftkanaler i kärnan. Vilket gör att skidan har en mycket lätt vikt, endast 1030 gram (191 cm skida). Enligt Fischer en kortare skida, som gör att man kan ligga närmare åkaren framför. Dessutom lovar leverantören god acceleration.
Pris: Ca. 10 000 kr utan bindning
Material: Air Core HM Carbon

Detta är utan tvekan den bästa stakskidan som Langd.se testade. Fischers Speedmax 3D DP Sprint är en otroligt bra skida. Den fungerar utmärkt i spåret och är den skida som Langd.se testade som fungerade bäst utanför spåret. Skidans konstruktion är utmärkt. Skidan har bra glid och får högsta betyg. Forsman kände att hon stod stadigt på skidan och säger att denna modell helt klart är den bästa när det gäller stabilitet.
Stabilitet: 6
Glid: 6
Manövrering: 6
Helhetsbedömning: 6

MADSHUS – REDLINE DP 192
Madshus Redline Double Pole 192 är en bra stakskida med en lätt vikt, 990 gram (192 cm skida). Leverantören säger att många väljer denna stakskidemodell eftersom den är smidig och bra, särskilt vid spårbyten och andra manövreringar. Med denna skida får du nyttja din stakningskapacitet.
Pris: 8 500 kr inklusive bindning
Material: PR100X-kärna med karbon

Första intrycket av Madshus Redline DP 192 stakskida är att det är en fin skida. Den har en stabil ram som gör att man står stadigt på skidan. Forsman betonar att detta är en bekväm skida med bra balans. Glidet i skidan är bra, men inte lika bra som Fischers.
Stabilitet: 6
Glid: 5
Manövrering: 5
Helhetsbedömning: 5
PELTONEN – INFRA X PUMPA
Optimerad stakskida från Peltonen. Tillverkad med kärna av Nomex Honeycomb vilket enligt tillverkaren möjliggör en superlätt konstruktion och ska ge fantastiska åkegenskaper och glid. Levereras med ett Flourfritt Nanobelag som ska förbättra glidet i högre hastigheter.
Pris: 6 500 kr utan bindning
Material: Nomex honeycomb-kärna

För Forsman, som är 165 cm lång, blev dessa skidor något långa (202 cm). Det gjorde dem svåra att hantera. Med det sagt kan en så lång skida vara fördelaktig för de som är längre än Forsman. Annars var skidan bekväm och fungerade mycket bra som en genomgående bra stakskida. Priset är också något lägre än på flera av de andra skidorna som testades.
Stabilitet: 4
Glid: 4
Manövrering: 4
Helhetsbedömning: 4
