Gsiesertal-Lauf 2024: En idé, en vision, många känslor

av Mårten Lång • 10.11.2023
Flera tunga namn inom längdåkningen har genom åren tävlat i Gsiesertal-Lauf. Detta märks också på listan över tidigare vinnare. Bland dessa hittar vi den norske OS-vinnaren och världsmästaren Anders Aukland, den rysk-österrikiska  stafettvärldsmästaren Michail Botvinow, de italienska OS-vinnarna Silvio Fauner och Giorgio di Centa samt Ole Einar Björndalen som med åtta OS-guld är den mest…

Flera tunga namn inom längdåkningen har genom åren tävlat i Gsiesertal-Lauf. Detta märks också på listan över tidigare vinnare. Bland dessa hittar vi den norske OS-vinnaren och världsmästaren Anders Aukland, den rysk-österrikiska  stafettvärldsmästaren Michail Botvinow, de italienska OS-vinnarna Silvio Fauner och Giorgio di Centa samt Ole Einar Björndalen som med åtta OS-guld är den mest framgångsrika skidskytten av alla tider. 

Andra, inklusive längdåkningslegendaren Björn Dahlie (åttafaldig OS-vinnare) och kazakiske Vladimir Smirnov, har dock ännu inte vunnit Gsiesertal. 

Normmannen Anders Glörsen Nostdahl, världsmästare i Falun 2015, vann fristilsloppet 2017. Vinnaren 2018 var Rysslands Jevgenij Dementjev, som sedan tidigare var mästare från de olympiska spelen i Turin. 

2019 vann den dubbla olympiska mästaren och den fyrfaldiga världscupmästarinnan Justyna Kowalczyk från Polen. 

Regerande mästare till vinterns lopp är Lorenzo Romano från det italienska skidlandslaget (vann även 2022) och framgångsrika vintertriathleten Siegrid Mutscheller, medan Italiens långloppsexpert Lorenzo Busin och Sveriges Malin Börjesjö (även hon dubbel regerande mästarinna) vann vinterns lopp i den klassiska stilen.

Gsiesertal har sedan tävlingen kördes första gången 1984 aldrig ställts in på grund av väderförhållanden. Detta något som arrangemangets president Walter Federer och hans organisationskommitté är mycket stolta över. I tider när hela alpregionen lider av en kronisk brist på snö, arbetar arrangörerna själva tillsammans med Turistrådet för att trolla fram spåren genom landsbygden, en strävan som uppskattas av längdåkningsfans från hela världen över.

År 2021 ställdes evenemanget in på grund av force majeure (Corona).

Med över 2 300 deltagare når antalet deltagare varje år exakt antalet invånare i dalen. Och totalt har 71 462 deltagare från jordens alla hörn passerat mållinjen. Och varje år kommer skidåkare från ett 40-tal nationer för att njuta av det unika Gsiesertal-Lauf.

Deltagare kan välja att tävla på 30 km eller 42 km, och detta antingen i klassisk eller fri stil. Det finns också möjlighet att välja ”Just for Fun”-rutten längs den ursprungliga sträckan. 

Barn från när och fjärran kommer för att delta i 3 eller 5 km ”Kids Run”. 

Foto: www.newspower.it

Sträckningen på 42-kilometersloppet förbinder de tre största byarna i Gsieserdalen i nordöstra Sydtyrolen med Taisten. Från St. Martin leder rutten ut ur dalen mot Pichl och vidare till Taisten (kommunen Welsberg/Tvisten), slingrar tillbaka igen och förbi St. Martin, upp till St. Magdalena i slutet av dalen och innan man återvänder till St. Martin än en gång. Även om sträckningen mestadels är flack är stigningen på 200 meter upp mot St. Magdalena minst sagt tuff. Detta brukar vara en avgörande del i kampen om segern.

Själva landskapet och omgivningarna är ett annat unikt inslag i loppet. Och inte bara detta, köket är lika enastående. Varje år ordnar de bästa kockarna i dalen tillsammans med 30 köksbiträden sju besöksmål längs sträckan och vid partytältet i St. Martin. Höjdpunkten på gourmetmenyn är apfelstrudeln, som är häpnadsväckande 250 meter lång. Mindre än så skulle inte räcka. Det är därför inte konstigt att antalet deltagare och gäster innebär att bäddkapaciteten i dalen kommer att överträffas inom kort.

Och intresset från skidintresserade skandinaver blir allt större för att komma till Gsieserdalen.

Gsiesertal Lauf kommer att fira sitt 40-årsjubileum 2024, och förväntan inför detta unika evenemang ökar för varje vecka. Evenemanget avgörs den tredje helgen i februari. Det klassiska loppet äger rum lördagen den 17 februari 2024 medan söndagen den 18 februari är det dags för loppen i den fria tekniken.

LÄS MER OM LOPPET HÄR

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

    Fler artiklar

    • Järnberg: ”Många som hört av sig”

      Pro Team Director Anton Järnberg berättar om det stora intresset för teamet, utvärderingar efter tuffa lopp i Nord-Norge och fortsatt fokus på klassikerna Marcialonga och Vasaloppet.
      av Max Östlund
      17.04.2025
    • Svensk pallplats på Island – tävlar för italienskt team

      av Maja Eriksson
      16.04.2025
    • VM-kungen bygger ny fjällstuga

      av Kjell-Erik Kristiansen/Maja Eriksson
      16.04.2025
    • Åk en mil vinn en bil tvingas till ändring

      av Maja Eriksson
      15.04.2025
    • Buskqvist och Hedenström åt höjdmetrar till frukost på Keb

      av Max Östlund
      15.04.2025