Idrottsval: Hur vill partierna stötta idrotten i återhämtningen efter pandemin?
Vi befinner oss i valspurten. På söndag kväll stängs vallokalerna. Vi på langd.se har ställt enkätfrågor med idrottskoppling till riksdagspartierna.
I dag ställer vi frågan: Många barn och ungdomar slutade idrotta under pandemin; hur vill ni stötta föreningar, ledare och individer för att få barnen och ungdomarna till att hitta tillbaka till idrottsrörelsen igen; oavsett om detta är i den ”gamla” sporten eller en ny?
Miljöpartiet
”Miljöpartiet vill stötta idrottsrörelsens återhämtning efter coronapandemin och satsa på insatser för en jämställd och jämlik idrott som når ut till alla barn och unga oavsett bakgrund och var i landet de bor. Därför vill Miljöpartiet se ett jämlikhetskliv, där vi satsar på idrotten och civilsamhället med en permanent miljard till civilsamhället. Det är viktigt att föreningslivet får permanenta stöd, istället för att det ständigt ges via tillfälliga projektmedel, så att de har förutsägbarhet”, skriver Miljöpartiet i sitt svar.
Sverigedemokraterna
”Här spelar samverkan mellan föreningar och skolan en central roll. Idrottsrörelsen behöver samverka ännu mer med skolor för att nå ut till barn och unga. Alla har ett ansvar att få tillbaka ungdomarna till föreningslivet”, skriver Sverigedemokraterna i sitt svar.
Kristdemokraterna
”Kristdemokraterna vill införa ett fritidskort för alla barn mellan årskurs 2 och 9, laddat med ekonomiskt stöd för deltagaravgifter i ledarledda aktiviteter i föreningslivet, samt kulturskolan. Stödets storlek kommer variera utifrån hushållets ekonomi. De flesta barn får 500 kronor i stöd per år men för de barn som finns i hushåll i ekonomisk utsatthet kommer ett betydligt större stöd, upp till 2400 kronor per år att finnas laddat på kortet. Detta kommer att ge alla barn goda möjligheter att delta i fritidsaktiviteter som ger både positiv samvaro och möjlighet till motion”, skriver Kristdemokraterna i sitt svar.
Vänsterpartiet
”Pandemin och dess restriktioner har tydligt förändrat idrottens förutsättningar. Vi kan se att idrottsföreningar med deras styrelser och ledare har gjort stora ansträngningar de senaste åren för att kunna erbjuda en trygg verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När världen förändrats och känns osäker har idrottsträningen kunnat ge barn och unga en känsla av normalitet och vardagsrutin. Detta har dock varit mycket ansträngande för idrottens ekonomi. Pandemin har inneburit att många barn och ungdomar har slutat idrotta, andra har inte fått chansen att börja. Risken är att många föreningar tvingas höja sina avgifter på grund av det tuffa ekonomiska läget och det i en situation när vi redan kan konstatera att barns och ungdomars deltagande i idrott har blivit en klassfråga. För att idrotten ska få en chans att återstartas behövs därför stöd. Idrottsrörelsens verksamhet är avgörande för folkhälsan och ett friskt och välmående samhälle”, skriver Vänsterpartiet i sitt svar.
Centerpartiet
”RF:s egna rapport från mars 2022 visar att minskningen av deltagartillfällen med LOK-stöd i ålderskategorin 7–20 minskat med ca 10%. Det är i ålderskategorin 21–25 år vi ser en stor minskning men framförallt i åldersgruppen >25 år. Det skiljer också mycket mellan olika idrotter som t.ex. inom- och utomhusidrotter. Kampsporter har inte kunnat bedriva verksamhet under pandemin. Idrottsrörelsen ger dock inte upp så lätt och vi kan också se att det kommer tillbaka barn och ungdomar i verksamheten. Centerpartiet vill fortsatt stötta RF och idrottsrörelsen och genom stora ekonomiska stöd under pandemin så har också många verksamheter räddats kvar. Även på kommunal nivå har vi sett hur man stöttat idrottsföreningarna. För att locka fler ungdomar till att hålla på med fysisk aktivitet måste det finnas fler spontanidrottsplatser nära där barn bor oavsett om det är i urban miljö eller på landsbygden. Vi ser gärna att fler kommuner låter idrottsföreningar komma och presentera sin verksamhet i skolor för att barn och ungdomar för att komma i kontakt med olika idrotter och få möjlighet att hitta ”sin idrott”, skriver Centerpartiet i sitt svar.
Socialdemokraterna
”Vi förstår att pandemin har fått efterverkningar och det är därför vi inför ett återstartsstöd. Syftet med återstartsstödet är ”att stimulera en uppstart av verksamhet efter coronapandemins effekter, vilket innebär att stödet ska säkerställa att idrottsrörelsen ges möjlighet att rekrytera, återrekrytera och behålla medlemmar”. Det finns alltså en önskan att pengar inte skall gå till befintlig, existerande verksamhet som redan bedrivs utan syftar till att fler skall komma tillbaka till föreningsidrotten – eller kanske till och med upptäcka den för första gången”, skriver Socialdemokraterna i sitt svar.
Liberalerna
”För att fler ska delta i idrottsverksamhet är det viktigt att det finns öppna verksamheter som får de förutsättningar som behövs för att kunna bedriva idrottsutövning. Pandemins följdverkningar syns än i dag, och för att få en nystart i idrottsrörelsen behövs både statligt stöd och lokala förutsättningar bli bättre. Ett konkret förslag från Liberalerna är att idrottsföreningar får god tillgång till offentliga lokaler och anläggningar till låga kostnader och med flexibla avbokningsavgifter. Enligt lag ska kommuner upprätthålla likställighetsprincipen – men det är juridiskt tillåtet för en kommun att exempelvis ge ideella föreningar ekonomiskt stöd. Det kan således vara exempelvis i form av lägre lokalhyra till en idrottsförening. Därtill vill vi avskaffa internmomsen för idrottsrörelsen. Den så kallade internmomsen drabbar ofta större organisationer där man har system för att internt stödja lokala avdelningar med till exempel it-support, administrativ hjälp eller annat som man av praktiska och ekonomiska skäl väljer att samordna inom organisationerna”, skriver Liberalerna i sitt svar
Så gick enkäten till:
Under förra veckan skickades ett mejl till samtliga riksdagspartier med fyra frågor. Dessa svar (från de sju partier som svarat på enkäten) publiceras i sin helhet. Turordningen gällande i vilken ordning svaren publiceras på sajten har skett genom lottning (ny lottdragning för respektive fråga).
Enkätsvaren på resterande frågor publiceras här på langd.se under de kommande dagarna. Här nedan är tidigare artiklar i serien
Idrottsval: Ska antalet undervisningstimmar i idrott och hälsa bli fler?