Dags för singelmixedstafetten – lyckas Sverige ta medalj?
Om singelmixedstafetten i Lenzerheide
Det nyaste och snabbaste loppet på VM. Har bara varit med i programmet sedan 2019, men singelmixedstafetten har redan blivit populär.
Nuförtiden har singelmixedstafetten en egen dag i VM. Den har tidigare körts samma dag som mixedstafetten. Men genom att stå ensam på programmet kan lagen nu använda sina absolut bästa åkare. Det har gjort konkurrensen hårdare och vägen till medalj är svårare än tidigare.
I singemixedstafetten består varje lag av en dam och en herre per land. Total distans på tävlingen är 6 kilometer för den först startande och 7,5 kilometer för den enda med fyra skytten vardera. Varvet är 1,5 kilometer för både damer och herrar, medan straffrundan endast är 75 meter lång.
Precis som i den vanliga stafetterna har åkarna tre reservskott att ladda manuellt vid missade skott. Den första tävlande startar tävlingen och växlar sedan ut lagkamraten efter de två första skyttena (liggande och stående). Skillnaden från andra stafetter är att växlingen sker direkt efter att man är färdig med stående skyttet. Det är IBUs tekniska kommitté som bestämmer om det är herrar eller damer som kör först.
TIDIGARE VÄRLSDSMÄSTARE
2019 NOR, (Marte Olsbu Røiseland, Johannes Thingnes Bø)
2020 NOR, (Marte Olsbu Røiseland, Johannes Thingnes Bø)
2021 FRA, (Antonin Guigonnat, Julia Simon)
2023 NOR, (Marte Olsbu Røiseland, Johannes Thingnes Bø)
2024 FRA, (Quentin Fillon Maillet, Lou Jeanmonnot)
Läs också: Sveriges lag till singelmixedstafetten
FAVORITER
1) FRANKRIKE
Regerande mästare. Har flera toppåkare att välja mellan, både bland damer och herrar. De skjuter snabbt och åker snabbt. Och resultaten i stafetterna har varit världsklass den här säsongen.
2) NORGE
Har vunnit tre av fem VM-upplagor. Alla gånger med Marte Olsbu Røiseland och Johannes Thingnes Bø. Røiseland har lagt bössan på hyllan och frågan är om Norge kan hänga med Frankrike på damernas sträckor.
3) SVERIGE
Ett av de snabbast åkande lagen, men för Sverige handlar det om att inte använda för många reservskott och undvika straffrundan. Om de gör det, kan de slå alla.
UTMANARE
TYSKLAND
Har ett bra lag med Voigt och Strelow, men nu är inte Voigt aktuell. Tyskarna har andra damer tillgängliga på samma nivå, men är de snabba nog i spåret på herrsidan?
ÖSTERRIKE
Under de senaste åren har Lisa Theresa Hauser och Simon Eder varit uppställningen. De har levererat väldigt bra resultat, men Eder är troligtvis inte snabb nog längre efter att han fyllt 41 (snart 42).
ITALIEN
Såklart saknar italienarna Lisa Vittozzi. Men Tommaso Giacomel kan vara i toppen och tillsammans med Dorothea Wierer är allt möjligt för Italien.
FINLAND
En överraskning när de vann den här tävlingen i Oberhof. Suvi Minkkinen och Tero Seppälä tog sig hela vägen för första gången. Kan de upprepa det på den största scenen? Kanske är guld för mycket begärt, men en medalj kommer inte vara en överraskning för det starka finska laget.
Startlista till singelmixedstafetten hittar du HÄR.