Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Leo Johanssons två segrar i Gällivare i helgen tog honom förstås till världscuppremiären i Ruka kommande helg. Flera andra utropstecken i helgen tog också plats i truppen. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Leo Johanssons två segrar i Gällivare i helgen tog honom förstås till världscuppremiären i Ruka kommande helg. Flera andra utropstecken i helgen tog också plats i truppen. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Sveriges trupp till Ruka

Nio damer och tio herrar är uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige på Världscuppremiären i finska Ruka 26–28 november.
Med i truppen är förstås helgens sensationsman Leo Johansson men också flera av helgens utropstecken. Flera skadade eller krassliga åkare missar däremot premiären, så som; William Poromaa, Jens Burman, Oskar Svensson, Jonna Sundling och Emma Ribom.

I helgen genomfördes den nationella längdpremiären i Gällivare och därmed är säsongen 2021–2022 igång. En premiär vars resultat gav ringar på vattnet för många åkare som nu har en plats i laget till Ruka. När söndagens distanslopp på 15- och 10 kilometer i fristil var i mål, var det dags för landslagsledarna att ta ut laget som får tävla i Finland.

– Det är en spännande trupp som vi sänder till världscuppremiären i Ruka, Kuusamo. Vi har en del nya ansikten som verkligen visade strålande form och hög klass i helgens premiär i Gällivare. Det ska bli extra intressant att få se unga herrar som Leo Johansson, Eric Rosjö och Jonas Eriksson mäta krafterna med världens bästa skidåkare, säger Anders Byström.

Leo Johansson, 22, imponerade på många då han vann både lördagens- och söndagens distanslopp, vilket säkrade en plats till Finland. Han får sällskap av flera åkare från sin träningsgrupp, Team Svenska Spel. Däribland Eric Rosjö och Jonas Eriksson, som båda tog hem varsin pallplats under helgen i Gällivare.

I damtruppen hittar vi flera väletablerade åkare, men även mindre välkända namn som Moa Olsson från Team BAUHAUS tillsammans med Louise Lindström och Jenny Solin från Team Svenska Spel. Anna Dyvik tog hem segern i fredagens sprint samt en fjärdeplats på lördagens 10 kilometer klassiskt vilket säkrade en plats i truppen som åker till Ruka.

Med många nya spännande namn i laget är det också några som saknas.

– Vi har en del sjukdomar och skador i truppen men hoppas att det ska vara åtgärdat inom de närmaste dagarna och veckorna. Viktigast i alla dessa fall är att skynda långsamt och starta upp med en smart och genomtänkt plan, säger Anders Byström.

Jens Burman bröt lördagens lopp i Gällivare med krampkänning i ryggen och står över Ruka. Så också han klubbkompis i Åsarna, William Poromaa, som är på väg tillbaka efter förkylning och där planen är att åka världscupen i Lillehammer. Handskadade Jonna Sundling och förkylda Emma Ribom, båda Piteå elit, är inte heller med till Ruka. Oskar Svensson, Falun Borlänge, brottas med ryggproblem och står också över.

Världscuppremiären i Ruka, Kuusamo, genomförs 26–28 november. Nytt för i år är att tävlingarna inte genomförs som en minitour. Du kan följa tävlingarna i TV6, Viasat Vinter eller Viasat Play.

Längdlandslaget till världscuppremiären i Ruka, Finland.

Damer
Ebba Andersson, Piteå Elit
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Frida Karlsson, Sollefteå SK
Louise Lindström, Falun-Borlänge SK
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Jenny Solin, Sollefteå SK

Herrar
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
Jonas Eriksson, IFK Mora SK
Marcus Grate, IFK Umeå
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Johan Häggström, Piteå Elit
Leo Johansson, Falun-Borlänge SK
Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF
Olof Jonsson, Trillevallens SK
Anton Persson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IFK Mora SK

Tävlingsprogram

Fredag, 26 november
Sprint, klassisk stil
10:00 – Prolog, damer/herrar
12:30 – Finaler, damer/herrar

Lördag, 27 november
10:15 – Herrar, 15 km, klassisk stil
13:30 – Damer, 10 km, klassisk stil

Söndag, 28 november
10:20 – Damer, 10 km, fristil
12:30 – Herrar, 15 km, fristil

 

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...