Så maxar du träningen i stakmaskinen
Stakträning med hjälp av SkiErg ses ofta som ett bra alternativ när det är dåligt väder ute, men enligt Veikko Sinisalo (vd på Finnrowing) är möjligheten att träna skidspecifikt inomhus inte den enda fördelen med stakmaskinen.
— SkiErg är ett bra alternativ om du vill köra ett tufft intervallpass, då du kan hålla frekvensen riktigt hög. Det kan vara svårt att göra ett så effektivt pass på rullskidorna, speciellt vid när det handlar om dubbelstakning.
— Om du behöver mer styrka i överkroppen kan du även köra styrketräning med SkiErg. Välj i så fall tungt motstånd och håll frekvensen lägre, säger Sinisalo till Maastohiihto.
Sinisalo tipsar om att stakmaskinen dessutom kan fungera som uppvärmning inför styrketräning:
— Man tror ofta att benen inte är så involverade när man använder SkiErg, men det är faktiskt samma pumprörelse som används vid dubbelstakning på skidor, så det är lätt att värma upp hela kroppen. Det är en extremt bra rörelse för den vanliga kontorsarbetaren. Rörelsen använder benen och kroppen och drar ner hårt i magen, men också sträcker sig uppåt. Det är en rörelse som är bra för att hålla igång ryggen, säger Veikko Sinisalo som här tipsar om fyra konkreta träningspass.
— Tabata-övning: 20 sekunder ”all out”, 10 sekunder vila. Fortsätt detta i 10 minuter.
— Hastighetsövning: snabb, 10 sekunder maximal hastighet. Denna övning förbättrar muskelanpassningen, vilket gör den till en bra övning för motionärer.
— Längre intervaller: vid anaerob tröskel, 8-10 minuters intervall.
— Längre pass med fokus på uthållighet: viktigt för att justera motståndet och för att ha koll på hjärtfrekvensen. Insatsen vad gäller fart kan intensifieras, och om du vill addera ytterligare utmaning kan du använda en balansbräda.