Idrottsval: ska det göras riktade idrottssatsningar för ungdomar i utsatta områden?
Vi befinner oss i valspurten. På söndag kväll stängs vallokalerna. Vi på langd.se har ställt enkätfrågor med idrottskoppling till riksdagspartierna.
I dag ställer vi frågan: Bör det initieras riktade satsningar till att locka barn och ungdomar i utsatta områden till idrotten eller en idrottsförening?
Socialdemokraterna
”Vi vill öka resurserna till idrotten så att fler idrottsledare kan anställas i så kallade utsatta områden. Alla barn ska få möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid, oavsett storlek på föräldrarnas plånbok. Därför vill vi öka resurserna till idrottsrörelsen för att nå fler barn och unga. Vi vill också skapa mer tid för lärande och rörelse under eftermiddagarna för barn i utsatta områden”, skriver Socialdemokraterna i sitt svar.
Vänsterpartiet
”För Vänsterpartiet är det centralt att det finns goda möjligheter till idrottande för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och ekonomiska förhållanden. Det viktigaste är att fler barn och ungdomar hittar en idrott de trivs med och har råd med. Kommunerna och idrotten behöver ha en dialog kring hur det ska vara möjligt. Vi ser positivt att Riksidrottsförbundet uppmärksammar idrottssvaga områden och vill jobba aktivt för att utveckla föreningslivet på fler platser eftersom vi vet att närheten till träningsanläggningen är en viktig parameter för att fler ska kunna börja idrotta. Gratis kollektivtrafik för unga kan också vara en lösning lokalt om det är långa avstånd. I riksdagen har vi även budgeterat för införandet av en gratis idrottsskola för alla barn i åldersgruppen 6–12 år under en begränsad period, investeringsstöd för att bygga fler hallar och andra idrottsytor och riktade insatser för parasporten.”, skriver Vänsterpartiet i sitt svar.
Kristdemokraterna
”Kristdemokraterna anser att idrotten spelar en viktig roll i integrationsarbetet. Idrotten kan vara en integrationsmotor då idrott är ett språk som de flesta förstår. Kristdemokraternas förslag om att införa fritidskortet skulle tillgängliggöra idrotten för ungdomar i utsatta områden.”, skriver Kristdemokraterna i sitt svar.
Centerpartiet
”Absolut. Till exempel så borde det stadsplaneras in ytor i utsatta områden där fysisk aktivitet kan utföras nära de som bor där. Stiftelsen Good Sport är ett bra exempel på hur sportsliga samhällsprojekt kan bedrivas. För att vi inte ska ha utsatta områden i Sverige krävs många saker. Jobb, varierade bostadsformer, bra skolor och meningsfull fritid där idrotten fyller ett stort behov.”, skriver Centerpartiet i sitt svar.
Sverigedemokraterna
”Det är viktigt att idrotten finns i hela landet. Att låsa medel vid olika projektsatsningar för integration till idrottsrörelsen är inte effektivt. Vi ska inte förvandla idrottsrörelsen som ett politiskt verktyg. Idrotten måste få vara idrott och involvera ungdomar för gemenskapen som finns inom idrottsrörelsen, och inget annat”, skriver Sverigedemokraterna i sitt svar.
Liberalerna
”Liberalerna vill se en idrottsrörelse som når ut till alla. Därför välkomnar vi särskilda satsningar på idrotten i områden där deltagandet är lågt. Politiskt ser vi även betydelsen av att skapa förutsättningar för individen att delta i idrott, oavsett ekonomiska förutsättningar. Ett konkret exempel är att vissa hindras från att prova eller delta i en idrott på grund av att det förutsätter dyr utrustning. Liberalerna vill därför säkra den nationella finansieringen av Fritidsbanken. Genom att tillhandahålla lån av utrustning för idrottande bidrar Fritidsbanken till att skapa betydande samhällsvinster i form av ökad rörelse och hälsa, inkludering och deltagande, fler arbetstillfällen och samtidigt minskad klimatpåverkan. Genom sin verksamhet främjar Fritidsbanken så väl spontanidrottandet hos vuxna, till skolidrotten för elever. Det är därför av stor vikt att finansieringen till Fritidsbanken kan vila på en trygg och långsiktigt stabil grund”, skriver Liberalerna i sitt svar
Miljöpartiet
”Ja, idrotten är mycket viktig för barn och ungdomar, den ger ett sammanhang och mening. Alla barn, oavsett var man bor, ska ha tillgång till fritidsaktiviteter och vi vill särskilt satsa på insatser för barn och unga som saknar enkel tillgång till kultur-, idrotts- eller föreningslivet. För unga, särskilt i utsatta områden, behövs fler mötesplatser och fler trygga vuxna som kan vara förebilder. Därför vill Miljöpartiet satsa 300 miljoner kronor på ett brett idrottslyft, som en del av vår permanenta civilsamhällesmiljard som ingår i vårt jämlikhetskliv. Vi vill också ge stöd för att bygga bra, hållbara idrottsanläggningar i utsatta områden genom att inrätta en särskild fond och stödfunktion för kommunerna.”, skriver Miljöpartiet i sitt svar.
Så gick enkäten till:
Under förra veckan skickades ett mejl till samtliga riksdagspartier med fyra frågor. Dessa svar (från de sju partier som svarat på enkäten) publiceras i sin helhet. Turordningen gällande i vilken ordning svaren publiceras på sajten har skett genom lottning (ny lottdragning för respektive fråga).
Enkätsvaren på resterande frågor publiceras här på langd.se under de kommande dagarna.
Tidigare artiklar i vår idrottsval-enkät
Idrottsval: Ska antalet undervisningstimmar i idrott och hälsa bli fler?
Bör det statliga stödet till idrotten utökas?
Hur vill partierna stötta idrotten i återhämtningen efter pandemin?