Hur hittar du de perfekta skidorna?
Magnar Dalen är sportchef för det norska Ski Classics-laget Team Ragde Charge. Han har 30 års erfarenhet av vallning, bland annat som vallare för det norska landslaget, och har ett rykte om sig att vara extremt skicklig på att se till att hans löpare har utmärkta skidor.
Vad letar du efter när du ”plockar skidor” till dina elitåkare?
– ”Plocka skidor” är faktiskt lite missvisande. Det är inte så att vi som ansvarar för elitåkarnas skidor går in i ett lager med hundratals par skidor och plockar fram de par vi vill ha. Det är en myt, säger Dalen och förklarar:
– Det som faktiskt händer är att fabrikerna skickar ett urval av skidor till oss som de tror kommer att fungera för löparna i fråga. Vi testar sedan dessa par, behåller de vi gillar och ger fabriken feedback om vad vi kan sakna. Till exempel om vi kan få ett par som är lite mjukare, lite styvare, som öppnar upp sig lite mer vid spetsen av skidan och så vidare.
Men för de som inte är med i landslag eller långloppsteam där de har proffs som ”plockar skidor” till sig, med andra ord de flesta av oss, har Dalen några tips för att hitta de bästa skidorna för dig och dina behov.
För vissa kan det vara skinskidor, för andra kan det vara traditionella vallningsbara klassiska skidor. Men för allt fler är det stakskidor.
På söndag publiceras första delen i Langd.se:s skidtest

Stakskidor
De senaste åren har rena stakskidor dykt upp som en egen underkategori bland klassiska skidor. Och det som började som en speciell skida för elitåkare blir allt mer populärt även bland motionärer.
– Stakåkning är den skidtyp som ökar mest inom längdskidåkningen. Och det är inte konstigt, eftersom allt fler motionärer också vill vara med på långlopp, säger Dalen och tillägger:
– Stakskidor är också otroligt rättvisa. De är väldigt lika, så du kan vara någorlunda säker på att du får skidor som ligger nära dem som eliten använder.
Vad är stakskidor och hur fungerar de?
– Enkelt förklarat är en stakskida en klassisk skida med väldigt litet eller lågt spann vilket innebär att den är relativt platt. Det gör att du inte får någon ”stötdämpning” som tar kraften från tillslaget. En vanlig klassisk skida har mer spann så att du kan få fäste när du lägger all din vikt på en skida och ”sparkar” med benet. Men när du står och stakar, och går upp på tåb för att lägga all din tyngd i stavtaget så bromsar det lite även om du inte har någon valla på skidan.
Men Dalen understryker att stakskidor inte glider bättre än andra skidor.
– Man får inte bättre glid med stakskidor, men du slipper bromseffekten som man får med klassiska skidor, som har större räckvidd. Det märker du i platt terräng, men framför allt i både flacka och brantare backar. Där kommer du att märka att det kostar mycket mindre ansträngning att åka på stakskidor jämfört med vanliga klassiska skidor.
Vad skiljer ett par stakskidor mot ett par skejtskidor?
– Skejtskidor är konstruerade helt annorlunda än stakskidor. När du skejt lägger du all din vikt på en skida och lägger den även på kanten för att trycka av. Så de är mycket styvare än stakskidor, och byggda för att ge högsta möjliga fart vid varje frånskjut.
Vem bör överväga att köpa stakskidor?
– Den som tror att de vill prova på stakåkning, vare sig de ska åka längdskidor eller bara vill staka mer när de åker skidor, kommer att trivas med stakskidor, säger Dalen, och förklarar vidare:
– Nästan alla långlopp har så stor andel staksektioner där det kostar mycket mindre ansträngning totalt sett att staka, snarare än att åka med fästvalla. Det gäller nästan alla åkaare, även motionärer. Tänk på att när du åker med fästvalla under skidorna så trycker du ner med vallningen varje gång du ska ta nytt tag.
Vad ska du leta efter eller fråga efter när du köper stakskidor?
– Du bör köpa skidor från en fackhandlare som har expertis inom området. Och det har hänt mycket med stakskidor de senaste åren. Så ett bra tips är att undvika äldre modeller. Om du erbjuds ett par gamla stakskidor, alltså äldre än från de två senaste säsongerna, så bör du styra undan, även om priset är lockande, säger Dalen.
– Har du bara ett par stakskidor bör du satsa på ett allroundpar med en allroundslip. Det kallas ofta universal slipning, eller universal cold. Och det går alldeles utmärkt att använda slipen som skidorna kommer med från fabriken. Om du är osäker på om säljaren har tillräcklig kunskap kan du fråga dem vad det är för slip på skidan de försöker sälja till dig. Då borde svaret vara något i stil med ”universal”, ”universal cold” eller ”allround cold grind”.
Prova dig fram med skidor och bindningar
När du har fått stakskidorna rekommenderar Dalen att använda dem mycket, ta reda på hur de fungerar och att experimentera med bindningens placering.
– Rörliga bindningar har nollställning och gärna tre knappar framåt och bakåt. Elitlöparna brukar gå på ”minus två stick”, alltså bakom nollställningen. Det ger bättre glid, men något mindre kontroll på skidan. Om du är fräschare eller har en ”sittande” stakteknik kan du få bättre kontroll över skidan, framför allt utanför spåret, genom att flytta bindningen lite framför nollpunkten. Och vilken som är den bästa placeringen av bindningen kan förändras i takt med att din teknik utvecklas, förklarar han.
– Om du tycker att du gillar att åka skidor och njuta av skidorna kan du fundera på att bygga ut skidparken. Det kan vara praktiskt att ha ett par som är dedikerade till varmare, blötare förhållanden, och därför är något styvare och har ett grövre snitt. Och ett par som är lite mjukare och med lite finare snitt för kalla förhållanden. Många sover bättre natten innan ett skidlopp om de vet att de har ett par som fungerar, oavsett vad som händer med vädret fram till starten.
Skinskidor
Det finns skinskidor för alla former av klassisk längdskidåkning: från fjällturer och söndagsturer till vardagsträning och tävlingar ända upp till elitnivå, samt modeller för barn och juniorer.
Dagens toppmodeller av turskidor har egenskaper och konstruktion som gör att de inte bara är bra att fästa i och bra att åka i uppförsbacke med, som de första turskidorna var, utan de har blivit skidor som också är bra att fästa på, som glider. väl också i plattare terräng och utför, och med svängegenskaper som är helt i linje med andra tävlingsskidor.
Traditionella klassiska skidor
Även om både skinskidor och nu även stakskidor har tagit fart inom det klassiska skidsegmentet finns det ingen anledning att skrota traditionella vallningsbara klassiska skidor, säger Magnar Dalen.
För traditionell allround-längdskidåkning är sådana skidor ett ”måste”. Han poängterar också att långloppsstjärnorna i Ski Classics har flera par skidor som går att valla, och att det fortfarande finns några av Pro Tour-loppen där det lönar sig att åka med fäste.
Vem ska välja traditionella klassiska skidor?
– Alla ska ha bra vallningsbara klassiska skidor i sitt skidstall. Om du ska åka längdskidor eller träna i tävlingsbackar som i Holmenkollen eller Byåsen så kommer vanliga klassiska skidor att vara mycket bättre än stavskidor. Den här typen av spår är så kuperad och teknisk att traditionella vallningsbara klassiska skidor är det som gäller, säger Magnar Dalen och tillägger:
– Det finns alltid några som också skulle föredra att åka långlopp med fästvalla, och åka snabbast med fäste. Det såg vi till exempel med Justyna Kowalczyk, när hon var med i vårt långloppsteam. Det tog lite tid innan vi fick inse på att alla inte borde satsa på Birkebeinerrennet.