Så optimerar du övergången från rullskidor till snö
Den norske tränaren Erik Bråten (topptrent.no), som bland annat tränat den dubbla olympiska mästarinnan Ragnhild Glöersen Haga, har intervjuats av langrenn.com (langd.ses norska systersajt) om vilka risker som finns nu vid övergången från barmark till snö.
Här är de tre vanligaste misstagen vid övergång till ”tidig snö”:
— Du åker skidor i timmar, och detta med så låg intensitet att du inte åker med rätt teknik
— Du åker i flera timmar med en något eller väsentligt för hög intensitet för att kunna bibehålla rätt teknik.
— Du går från att träna 100 procent på barmark till 100 procent på skidor så fort som anläggningarna med tidig snö öppnar.
— Punkt ett och två kanske kan ses som motsägelsefulla men det är snarare att de representerar två motpoler. Det är sällan som samma person gör alla tre misstagen samtidigt, säger Bråten.
Men han menar att de två första punkterna i de flesta fall har samma huvudförklaring.
— Problemet många av anläggningar med tidig snö är att de i många fall läggs på tuffa slingor. Och det är annorlunda snöförhållanden än vad det är på vintern. Det gör att snön kan bli sockrig vilket gör att det blir ännu mer krävande, säger Bråten.
Detta gör att det blir utmanande för de allra flesta, och nästan oavsett nivå och träningsbakgrund.
— Det är väl i princip bara landslags- och elitåkarna som kan hålla nere pulsen på A1-nivå (lugn distansträning) och hålla i tekniken på de tuffa spåren, åtminstone nu tidigt på säsongen när det handlar om övergången mellan barmark och snö
– Många har en tendens att åka lite för fort när de kommer på tidig snö, just för de vill åka bra tekniskt. Men faran är att all träning då blir lite för tuff. Och om man dessutom tränar lite för långa sådana pass över för lång tid riskerar man att komma till tävlingssäsongen och vara mer sliten än bra tränad, förklarar han.
Vilka råd vill då Bråten ge inför de första passen på snö?
– Lägg undan klockan och åk i den fart du behöver för att få till bra teknik. Och kör en timme istället för en och en halv. Kom också ihåg att lugn träning fortfarande är viktig. När du kör lite hårdare pass på snö än vad du hade planerat för är det en bra idé att varva med några lugna turer på rullskidor eller löpning.
Ytterligare ett av de typiska tidig-snö-misstagen är att många väljer att gå från 100 procent träning på barmark till 100 procent på snö. Det är sällan en bra idé.
— Att många åker på läger i kanske fyra dagar för att komma på tidig snö är en sak. Men det är viktigt att vänja sig vid att åka på snö. Det är mycket bättre att träna bra på barmark än dåligt på snö. Därför är det bra att köra några hårda pass på barmark även om du har tillgång till snö. Generellt sett kan du använda både rullskidor och skidor fram till jul. Du bör också köra en till två korta träningspass per vecka under hela vintern. Det kommer du att njuta av, inte minst när övergången till barmark kommer.
Bråten påminner också om att det inte finns någon anledning att stressa i träningen så fort de första tidiga snöanläggningarna öppnar.
– För de flesta, med undantag för elitåkare och juniorer på hög nivå som jagar bra resultat för att bli uttagna till specifika lopp är det få viktiga lopp innan jul. Så fokusera på att träna bra. Det finns många fördelar med att träna systematiskt och målmedvetet på barmark snarare än att köa på en kort och brant stig med dåliga snöförhållanden, säger Bråten.
Texten har publicerats tidigare här på langd.se